SOMMARBILDER FRÅN BORGVIK
 
(Öppnas i nytt fönster)
"Dagen börjar på östra Gotland..."


Läs mer om östra Gotland:

www.ostergarnslandet.se

 


Katthammarsvik är ett litet, mysigt fiskesamhälle som ligger på det vackra Östergarnslandet. Här finns underbart vacker natur och intressant historia med många kalkugnar och stora gamla gårdar. Här finns också affär, bensinmack, restauranger, caféer, vandrarhem, tennisbanor, minigolf och cykeluthyrning. I bygdegården finns inte mindre än två muséer, bibliotek och bio och inom tre mils radie finns tre fina golfbanor.

Alldeles vid havet med barnvänlig sandstrand på tomten ligger Borgvik.

Kalkpatronsgården Borgvik
Anorna går tillbaka till 1500-talet, men det äldsta huset är det gamla packhuset som är byggt på 1600-talet. Huset rymmer numera kalkbruksmuseet och hantverksaffär. Under det lilla säteritaket längst till vänster finner man det gamla herrskapsdasset från 1700-talet med sju sittplatser där kalkpatron bjöd sina gäster på punschbål. Husen rymmer numera kalkbruksmuseum med gamla miljöer.
I den gamla smedjan och bryggarhuset ordnas gemytliga fester, myskvällar eller lammgrillningar

Detta är det gamla bruksköket från 1700-talet. Ovanför köket ligger Kryddvinden, där torkade man förr i tiden kryddorna, numera finns här en dubblett att hyra. Huset är hopbyggt med huvudbyggnaden där reception, frukostmatsalen, liksom fest- och konferenssalarna finns. I huvudbygganden finns också ett samlingsrum för våra gäster där du kan titta på TV, spela spel eller läsa.

Vid det höga gårdskorset firar församlingarna på Östergarnslandet ekumenisk kvällsgudstjänst varje onsdagskväll under juli månad med "kyrkkaffe". Alla är välkomna att delta.

Museigården. Till Borgvik hör en unik museigård med många ursprungliga byggnader från 1600- till 1900-talen med inredda tidstrogna miljöer. Dessa hus är öppna för visningar med guidade turer. Den första kända ägaren är den danske hamnfogden för östra Gotland, Chreesten Erichsen. Därefter har här bränts kalk, utskeppats kalksten och under senast kriget inhyst militär och flyktingar. Borgvik blev pensionat 1922 och är nu Gotlands äldsta pensionat som ännu är i gång. 1943 övertog familjen Håkansson pensionatet.

 
Copyright Rauk IT